3,7 miljard euro aan extra steunmaatregelen kabinet

Het kabinet ziet af van de geplande versoberingen van de steunmaatregelen vanwege de coronacrisis. Het trekt 3,7 miljard euro extra uit voor nieuwe maatregelen. Zo komt er een extra tegemoetkoming voor bedrijven met hoge omzetverliezen, bijvoorbeeld omdat zij gesloten zijn.

Het kabinet zegt met de uitbreiding zoveel mogelijk te willen voorkomen dat Nederlanders hun baan of bedrijf verliezen, nu het virus langdurig invloed heeft op delen van de economie. “Hoewel de verwachting is dat volgend jaar verder herstel plaatsvindt, zal de werkloosheid in eerste instantie verder oplopen. Daarom zet het kabinet de steun voort.”

Grote omzetverliezen

De tegemoetkoming in de vaste lasten voor bedrijven (TVL) wordt aangepast. Hierdoor krijgen bedrijven met de grootste verliezen meer subsidie. “Als je 100 procent omzetverlies hebt, krijg je 70 procent van de vaste lasten vergoed”, legde minister Wiebes uit.

Het kabinet denkt dat dit verlichting geeft aan bijvoorbeeld de horeca, de evenementenbranche, de reissector en kunst en cultuur. Deze maatregel wordt met terugwerkende kracht ingevoerd op 1 oktober.

De NOW-regeling voor inkomenssteun blijft in het eerste kwartaal van 2021 gelijk aan het laatste kwartaal van dit jaar. Verder komt er een nieuwe regeling voor mensen die tussen wal en schip dreigen te vallen, de zogenoemde ‘TONK’.

Die moet tijdelijke ondersteuning bieden voor noodzakelijke kosten als die door een terugval in het inkomen niet meer kunnen worden betaald. Het kan bijvoorbeeld gaan om zelfstandigen die veel opdrachten zien verdwijnen of werknemers die vanwege quarantaine inkomsten mislopen. De uitkering loopt via de gemeenten en moet nog worden uitgewerkt.

 

 

https://nos.nl/artikel/2359907-3-7-miljard-euro-aan-extra-steunmaatregelen-kabinet.html