Avondklok: formulier werkgeversverklaring

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft.

Kunnen vrijwilligers ook een werkgeversverklaring krijgen?

Nee, mogelijk is er sprake van noodzakelijke hulp aan een hulpbehoevende of medische hulp aan mens of dier. In andere gevallen moeten de activiteiten gedurende de dag plaats te vinden.

Kan ik als chauffeur in het goederen- of personenvervoer mijn werk blijven doen tijdens de avondklok?

Een Werkgeversverklaring of Eigen verklaring avondklok is niet verplicht voor ‘verantwoordelijken voor personenvervoer’. Het gaat hierbij om treinmachinisten, conducteurs, metro- en trambestuurders en buschauffeurs. Dit geldt ook voor taxichauffeurs, vliegtuigcrew en passagiersscheepvaartbemanning. Ook als zij geen uniform dragen of onderweg zijn naar hun werk of van werk naar huis hoeven ze geen formulieren bij zich te hebben.

Vrachtwagenchauffeurs moeten wel een werkgeversverklaring of eigen verklaring bij zich hebben. Voor internationale chauffeurs is een vrachtbrief voldoende.

Kan ik nog in de avond- en nachtdienst werken?

U mag de straat op voor werk, als u een geldige reden hebt en dit kunt aantonen met een Eigen verklaring avondklok en een Werkgeversverklaring avondklok.

Coassistenten, artsen in opleiding, stagiairs in allerlei sectoren: zijn dat ook werknemers?

Ja, zij worden beschouwd als werknemers van de organisatie waar zij stage lopen of een opleidingstraject volgen. Zij hebben dus een Eigen verklaring avondklok en een Werkgeversverklaring avondklok nodig.

Ik ben zzp’er en moet tijdens de avondklok op straat zijn voor mijn werk. Wat moet ik doen/bij me hebben?

Als zzp’er heeft u een Eigen verklaring avondklok op zak. Daarnaast heeft u een Werkgeversverklaring avondklok bij zich die u zelf invult. Daarin neemt u ook de (bedrijfs)naam en contactgegevens van uw opdrachtgever op. Als u geen opdrachtgever heeft vult u uw eigen bedrijf in.

Dit geldt ook voor bezorgers die zzp’er zijn voor een bezorgdienst zoals Uber eat, DHL en Post NL.

De ZZP’er kan dus de eigen werkgeversverklaring invullen en tekenen.

Overweeg altijd of de werkzaamheden echt in de avond of nacht moeten worden uitgevoerd.

 

Werkgeversverklaring (downloaden)

253.084_Werkgeversverklaring_avondklok_20_10b+FINAL

 

Eigen verklaring (downloaden)

Eigen+verklaring_avondklok

 

Meer informatie. Klik op onderstaande link:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/avondklok

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/avondklok/voor-werk-buiten-tijdens-avondklok-werkgeversverklaring