De tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW)

De aanvraag voor werktijdverkorting was een paar weken geleden mogelijk voor bedrijven die te lijden hadden onder de corona-uitbraak.

De algemene regel is: 
Indien de te verwachte omzetverlies meer is dan 20 procent door de crisis, kunnen bedrijven een tegemoetkoming aanvragen in de loonkosten. De tegemoetkoming kan oplopen tot maximaal 90 procent van de loonsom.

Voorwaarde is wel dat bedrijven in die periode, waarvan de tegemoetkoming betrekking heeft, geen mensen ontslaat en gewoon de salarissen doorbetaalt.
De aanvraag voor zo’n tegemoetkoming is voor 3 maanden. Het is mogelijk om het met drie maanden te verlengen.

Wel of geen arbeid
Er is iets bijzonders aan deze regeling. Het bedrijf vraagt de tegemoetkoming aan, maar de werkgevers en werknemers kunnen afspreken of werknemers werk moeten verrichten. Deze regeling heeft namelijk geen koppeling met een werkloosheidsregeling.

Uitzendbureau’s
Uitzendbureau’s kunnen ook aanspraak maken op de NOW.

Vergoeding
De tegemoetkoming loopt op tot max 90% van de loonkosten. De hoogte van de percentage is afhankelijk van de omzetdaling. Het bedrijf ontvangt eerst een voorschot van 80% van het aangevraagde bedrag, op basis van de geschatte omzetdaling.
De controle wordt achteraf gedaan en bekeken of de tegemoetkoming terecht is geweest. Als men te veel heeft ontvangen, moet het ook terugbetalen.

Aanvraag
De regeling wordt nog verder uitgewerkt. Binnenkort meer informatie daarover.

Bron: RTLnieuws