iDEAL-functionaliteit succesvol in aangiftepakketten

De Belastingdienst meldt dat er op dit moment een proef wordt gedaan met iDEAL-functionaliteit in commerciële  boekhoudpakketten voor de inkomstenbelasting. De integratie van deze functionaliteit in loonaangiftepakketten bevindt zich in de testfase.

In 2017 startte de Belastingdienst een proef waarin ondernemers met een online boekhoudpakket hun btw-aangifte konden indienen én de betaling direct konden regelen via iDEAL. Deze proef is inmiddels succesvol afgerond en uitgebreid naar andere belastingmiddelen. De iDEAL-functionaliteit wordt nu breed beschikbaar gesteld voor alle externe softwareontwikkelaars die de omzetbelasting ondersteunen. Voor de loonbelasting is het na de testfase de bedoeling om hetzelfde te doen, maar dan voor alle softwareontwikkelaars van salarispakketten.

Met de functionaliteit worden de gegevens voor de aangifte automatisch overgenomen uit het boekhoudprogramma. De aangifte wordt vervolgens vanuit het boekhoudprogramma verstuurd naar de Belastingdienst en het bedrag van de aangifte kan dan direct worden betaald met iDEAL. Het doel van het project is om zoveel mogelijk fouten te voorkomen tijdens het aangifteproces en de uiteindelijke betaling.

In het project werkt de Belastingdienst samen met onder meer softwareontwikkelaars, belastingadviseurs, keurmerkinstanties, de Kamer van Koophandel en FNV Zelfstandigen.

Bron: Belastingdienst