Nieuwe btw-regels voor internationale e-commerce

Wat verandert er?

Heeft u een webshop? Levert u goederen of diensten aan klanten die geen btw-aangifte doen in andere landen van de Europese Unie? Er komen nieuwe regels voor btw op e-commerce.

Drempelbedragen verdwijnen

De drempelbedragen voor afstandsverkopen voor ieder apart EU-land verdwijnen. Er komt 1 drempelbedrag van € 10.000. Dit drempelbedrag geldt voor alle afstandsverkopen van goederen samen met de verkoop van digitale diensten aan klanten in de EU. Als het totaalbedrag aan verkopen in afzonderlijke EU-landen elk jaar onder de € 10.000 blijft, mag een Nederlandse webshop Nederlandse btw in rekening blijven brengen. Komt u boven het drempelbedrag van € 10.000? Dan brengt u het btw-tarief in rekening van het EU-land waar uw klant woont.

Btw-vrijstelling import tot € 22 verdwijnt

Bij invoer van goederen in de EU geldt nu een btw-vrijstelling voor invoer-btw op pakketten met een waarde tot en met € 22. Deze vrijstelling verdwijnt. Vanaf 1 juli 2021 is bij invoer van goederen in de EU invoer-btw verschuldigd. Zendingen met een waarde tot en met € 150 blijven wel vrijgesteld van invoer-btw.

Platforms dragen btw af bij actieve rol

Een ondernemer is verantwoordelijk voor de btw-afdracht over producten die hij via een platform aan klanten verkoopt. In de nieuwe btw-regels zijn de platforms verantwoordelijk voor deze btw-afdracht als het platform een ‘actieve rol’ speelt. Een actieve rol is meer dan alleen digitaal vraag en aanbod bij elkaar brengen. Bijvoorbeeld bestellingen en betalingen van producten mogelijk maken. Het platform wordt dan geacht de goederen te leveren aan de particuliere afnemer in plaats van de leverancier. Het platform moet daardoor btw betalen in het land waar de klant woont. Verder geldt dat:

  • Een verkoper via het platform goederen levert aan klanten in de EU.
  • De waarde van de goederen maximaal € 150 is.
  • De goederen worden ingevoerd in de EU.

Is de waarde van het pakket boven de € 150 dan moet het platform ook btw betalen wanneer zij de levering aan een klant door een niet in de EU gevestigde ondernemer faciliteert en de goederen van het ene EU-land naar een klant in een ander land van de EU gaan.

Voor wie?

  • ondernemers die goederen of diensten leveren aan klanten die geen btw-aangifte doen in andere landen van de Europese Unie
  • platforms

Wanneer?

De wijziging gaat in op 1 juli 2021.

 

Bron:

https://ondernemersplein.kvk.nl/nieuwe-btw-regels-voor-internationale-e-commerce/